feja islame

Eselamu alejkum. Vellezer muslimane! ne kete forum do te gjeni shum materiale te fese islame.... allahu ju shperblefte!
 
ForumCalendarPytësoriKërkoLista AnëtarëveGrupet e AnëtarëveRegjistrohuidentifikimi

Share | 
 

 30 hadithe te sakta

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Admin
Admin


Numri i postimeve : 95
Join date : 22/03/2011

MesazhTitulli: 30 hadithe te sakta   Wed Mar 23, 2011 12:50 pm

1.Prej Ebu Dardasë r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s i ka thënë:
Puno për All-llahun sikur ti e sheh Ate,numëroje veten në rradhët e të vdekurve,kij kujdes,mbrohu nga lutja e të dëmtuarit,sepse,kur i dëmtuari i lutet All-llahut kundër teje,lutjet e tij ngrihen tek All-llahu sikur flaka e zjarrit.

2.Prej Enesit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:
Ndihmo vëllaun tënd kur ai bën dëm,ose kur i bëhet dëm.Një njeri tha:O i dërguar i All-llahut,do ti ndihmoj kur i bëhet dëm,por si ti ndihmoj kur ai bën dëm?Pejgamberi a.s tha:Do ta pengosh nga të bërit dëm,atëhere e ke ndihmuar dhe ajo është ndihma jote ndaj tij.
3.Prej Ebu Seid El-Hudrit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s ka thënë:Dunjaja është e ëmbël dhe e gjelbër.Në të vërtet All-llahu juve ju ka bërë mëk¨mbës në të,Ai ju përcjell,ju sheh se si punoni.Andaj keni frikë dunjanë dhe frigohuni nga kurtha e grave sepse sprovimi i parë i Beni israilëve ka qenë prej grave

4.Prej Ibni Omerit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:Kur dikush kërkon ndihmë në emër të All-llahut atë ndihmojeni,kur lyp diçka në emër të All-llahut-jepni,kush ju fton-përgjigjuni ftesës së tij,kush ju bën ndonjë të mirë-kompensoni ate.Po qe se skeni me çka të kompensoni atëherë lutuni për të ngase lutja do të konsiderohet kompensim

5.Prej Ebu Hurejres r.a. transmetohet se ka thënë:Kam dëgjuar Pejgamberin a.s. duke thënë:Kur jeni nisur për në namaz e tjerët kanë filluar,ju mos vraponi por ecni qetë,çka të arrini falni,e ato rekate që u kanë kaluar plotësoni.

6.Prej Ibni Omerit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:Para se të filloni namazin-Drejtoni rradhët
ngjitni supet me njëri tjetrin
plotësoni vendin e lirë (në saf)
lironi vend atij që don të hyjë në saf
mos i leni vend shejtanit ndërmjet jush
Kush e plotëson safin,All-llahu është me atë,e kush e këput safin All-llahu këput lidhjen me të.
7.Prej Ebu Dher-rit transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:O njerëz faluni në shtëpitë tuaja,ngase namazi në shtëpi është më i pranuar dhe më i vlefshëm përpos farzeve.(sepse farzet është më mirë të falen në xhami).

8.Prej Aus bin Ausit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s ka thënë:Dita më e lavdëruar është dita e xhuma,andaj sa më shumë mëçoni salavat,ngase,salavati juaj më paraqitet mua

9.Ebu Hurejre r.a. e ka dëgjuar Pejgamberin a.s duke thënë:Nga gjërat që ju kam ndaluar largohuni.Gjërat që ju kam porositur zbatoni sa të keni mundësi.Ata që ishin para jush u bënë helaç (u zhdukën),sepse,bënin shumë pyetje dhe kundërshtonin Pejgamberët e vet.

10.Prej Ebu Dher bin Xhenade dhe Muadh bin Xhebelit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:Frigohu prej All-llahut kudo që të jesh.
Nëse bën ndonjë vepër të keqe,pas asaj bëne një të mirë,do ta shlyesh
Atä (të keqen),dhe
Ndaj njerëzve sillu me sjellje të mirë

11.Prej Ebu Hurejres r.a. trensmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:Ndani ushqimin(të varfërve)-Përshëndetni njëri tjetrin me selam-Mbani kontakte të mira me farefisin tuaj-Falni namaz natën kur njerëzit flejnë-Do të hyni në Xhennet të sigurt duke mos u frikësuar dhe do tju përshëndesin Melekët me selam.

12.Prej Ebu Dardasë r.a. trensmetohet se Pejgamberi a.s ka thënë:Ditën e Gjykimit do të thireni sipas emrit tuaj dhe të prindërve tuaj,andaj emërtoni fëmijët tuaj me emra të mirë.

13.Prej Ajjad bin Samit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:
-Kur të flitni thoni të vërtetën
-Kur të premtoni zbatojeni premtimin
-Kur të lihet diçka amanet,çone në vend
-Ruani nderin tuaj
-Ruani sytë tuaj nga të shikuarit haram
-Ruani duart tuaja (nga të bërit keq)

14.Nga Ebu Hurejre r.a. trensmetohet se pejgamberi a.s ka thënë:
-Kush beson All-llahun dhe Ditën e gjykimit,le ta nderojë mysafirin
-Kush beson All-llahun dhe ditën egjykimit,le të mbajë lidhje të mira me farfisin.
-Kush beson All-llahun dhe ditën e gjykimit le të thotë fjalë të dobishme ose le të heshtë.

15.Prej ebu Dherit r.a. transmetohet se ka thënë:Miku im (Pejgamberi a.s) më ka porositur të mos i shikoj ata që janë më lartë se unë (me pasuri,pozitë shëndet etj.),por ti shikoj ata q¨janë më poshtë se unë.Më ka porositur ti dua të ngratët dhe të rrij me ta.Më ka porositur të sillem mirë me të afërmit dhe ti vizitoj ata,edhe nëse ata më kthejnë shpinë.Më ka porositur që të them të vërtetën,po edhe nëse ajo është e hidhur.Poashtu më ka porositur të them sa më shumë:LA HAULE VE LA KUVVETE IL-LA BIL-LAH.

16.Prej Abdullah bin Omerit dhe Abdullah bin Asrit r.a. transmetohet se Muath bin Xhebeli kur ka dashur që të udhëtojë i ka thënë Pejgamberit a.s.:O i Dërguar i All-llahut,më këshillo.Pejgamberi .a.s i ka thënë:Adhuro All-llahun e mos i shoqëro Atij asgjë.Kur të bësh ndonjë mëkat,menjëherë të bësh një vepër të mirë.Bëhu i qëndrueshëm në të drejtë dhe ki sjellje të mirë.

17.Prej Enesit r.a. trensmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:A dëshiron të të lajmëroj për një tregëti që me të do të shpëtosh nga dënimi e do të meritosh kënaqësinë dhe shpërblimin e All-llahut?Po tha ai.Pejgamberi a.s vazhdoi:Pajtoj njerëzit kur ata mes vete hidhërohen dhe afroj kur ata largohen.

18.Prej ibni Omerit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënëRazzërpos dhikrit mos folni shumë,sepse të folurit shumë ashpërson zemrën.Njerëzit më larg All-llahut janë ata që kanë zemër të ashpër.

19.Prej ibni Mesudit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:Keni kujdes që gjithmonë të jeni të drejtë,sepse e drejta çon drejt mirësisë,mirësia çon në Xhennet,dikush prej njerëzve vazhdon duke fol dhe punuar drejt deri sa të shkruhet te All-llahu i drejtë,poashtu keni kujdes që ti shmangeni gënjeshtrës,sepse gënjeshtra çon në punë të ndyta,e ato çojnë në zjarr.Njeriu vazhdon të gënjej derisa të shkruhet tek All-llahu gënjeshtar.

20.Prej Ummu Enesit r.a. transmetohet se ajo i ka thënë Pejgamberit a.s:-O I Dërguar i All-llahut më këshillo.Pejgamberi a.s. i ka thënë:Largohu prej gjunaheve,do të bësh shpërngulje më të mirë.Zbatoj farzet,sepse ato janë xhihadi më i vlefshëm.Përmende All-llahun gjithmonë,sepse ti nuk mund të bësh ndonjë punë më të dashur tek All-llahu,përpos të p¨rmendurit e Tij sa më shumë.
21.Prej Ebu Hurejres r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:Nxitoni në punë të mira para se të ndodhë ndonjëra nga shtatë gjërat e vështira:
-Vallë!A mos pritni varfërinë e tju shtyjë të harroni (punët e ahiretit)
-Apo,pasurinë e cila jy shtynë të azdiseni e të bëheni zullumqar;
-Apo,ndonjë sëmundje që tju shkatërojë shëndetin tuaj;
-Pleqërinë e cila ju humb (fuqinë)
-Apo,vdekjen që ju rri në pritje;
-Apo Dexhalin,më e keqja që mund të ndodhë;
-Ose,Vallë!Mos po e pritni Ditën e Kijametit e cila është më e vështirë dhe më e hidhur.
22.Prej Ebu Hurejres r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:Nxitoni në punë të mira para se të ndodhin trazira,që do të jenë sikur errësira e mesnatës,dikush do të zgjohet në mëngjez mumin (besimtar),ndërsa në mbrëmje mbetet pa iman,do ta shet fenë e vet për ndonjë interes të kësaj bote.
23.Prej Ebu Dherit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. i ka thënë:Unë ty të këshilloj me një këshillë,nëse ti e mban mend (dhe vepron me të) shpresohet të keshë dobi prej saj.
-Vizitoj varrezat,se ato të përkujtojnë ahiretin;
-Laj të vdekurit sepse të parit e trupit të vdekur (të shtangur) dhe larja e tij është një këshillë,mësim i madh;
-Fal namazin e të vdekurve,se ndoshta me të zbutet zemra dhe pikëllohet,kurse i pikëlluari është nën mëshirën e All-llahut;
-Qëndro afër të ngratëve,ulu me ta dhe kudo që ti takosh përshëndeti me selam;
-Rri me ata dhe ushqehu bashkë me njerëzit e sprovuar,nëse don të jesh modest ndaj All-llahut;
-Vesh rrobe të trasha,të ashpra që të mos depërtojë tek ti mendjemadhësia dhe vetmashtrimi;
-Po,ndonjëherë zbukurohu, kur të adhurosh Zotin tënd,për të qenë i bukur dhe i pastër gjatë ibadetit,e jo për krekosje para njerëzve.
24.Prej Xhundub bin Xhenedah r.a. transmetohet se ai e ka pyetur Pejgamberin a.s:O i Dërguar i All-llahut,cila sadaka (lëmoshë) është më e vlefshme?Ai u përgjigj:Ajo të cilën e jep njeriu kur ai vet ka nevojë,e i ja jep të varfërit fshehurazi.
25.Prej Ebu Dherit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. i ak thënë:O Eba Dher,të mësosh një ajet nga libri i All-llahut (Kurani) është më e dobishme se sa të falish njëqind rekate (nafile namaz),të përpiqesh të përfitosh diç nga dituria do të ishte më mirë se sa të falish njëmijë rekate (nafile).
26.Prej Ebu Dherit r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. i ka thënë:Të këshilloj:të ruhesh nga hidhërimi i All-llahut,nëse don të jesh i shpëtuar.Lexo Kuran,bën dhikër (përmend All-llahun) sa më shumë do Të përmendish.lart në qiej,dhe poshtë në tokë do të kesh dritë.Poashtu të porosis që mos të flasish shumë,përpos kur fjala është e dobishme,përndryshe vazhdo në heshtje,sepse ajo dëbon djallin dhe të ndihmon në punët e fesë.
27.Prej Ebi Dardasë r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. atij i ka thënë:Lutju All-llahut,dhe adhuro Atë kur je në rehati,nëse dëshiron që Ai të të përgjigjet kur do të jesh në vështirësi.
28.Prej Ebu Hurejres r.a. transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë:Besimatari i fortë është më i mirë dhe më i dashur tek All-llahu se i dobëti,por çdonjëri është i dobishëm.
Shpejto në atë që ke dobi,kërko ndihmë prej All-llahut dhe mos u bën i pa aftë (mos u dorëzo).Nëse të godet diç (e pa dëshirueshme) mos thuaj:sikur ta kisha bërë këtë e këtë do të ishte kështu e ashtu,ngase thënia sikur (ta bëja këtë...) hap derën e shejtani.
29.Abdullah bin Mesudi r.a.thotë:Më ka këshilluar Pejgamberi a.s. dhe më ka thënë:O Abdulla,kur të jesh duke agjëruar parfumosu;Bëhu i disponuar;Mos u trego i hidhëruar,i mërrolur;Përgjigju ftesës së muslimanëve se atë e ke obligim,përpos nëse ke arsye,nuk mban përgjegjësi;Falja namazin e xhenazez,atij që vdes prej miletit tonë (muslimanëve) po edhe sikur të jetë mëkatar i madh;O Abdulla,sikur ti shkosh All-llahut me mëkate të mëdha sikur kodra,do ta kesh më lehtë sesa të shpifësh,të dëshmosh rrejshëm kundër ndonjë besimtari.
30.Prej Ebu Bekrit r.a.transmetohet se Pejgamberi a.s. ika thënë:O Ebu Bekër,kur të shohish njerëzit duke bërë gara pas dunjasë,ti kërko ahiretin dhe përkujto,përmende All-llahun pranë çdo guri dhe druri,All-llahu do të përmend ty kur do ta përmendish Atë;Mos nënçmo askend prej muslimanëve sepse atë musliman që ju e shihni (konsideroni) pa vlerë,ai tek All-llahu mund të jetë i vlefshëm.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit http://fejaislame.forumarabia.com
 
30 hadithe te sakta
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
feja islame :: Your first category :: 40 hadithe-
Kërce tek: